01. December 2022

Davis Cup på hjemmebane kolliderer

Etter at det ble klart at Norge får sin åttende hjemmekamp på rad når Norge møter Serbia første helg i februar, har Team Ruud igjen måttet se på årshjulet til Casper Ruud.

Året 2022 ble et svært hektisk år for Casper Ruud med mye reising og lite tid til både trening og restitusjon.

Allerede før Davis Cup trekningen, som ble avviklet søndag, hadde Team Ruud satt av februar som «preseason» for Casper, ettersom denne treningsperioden ble utsatt på senhøsten.

-Vi hadde i det lengste håpet at ITF ville tildele Norge et wildcard til World Group, slik vi søkte om. Vi følte Norge fortjente dette etter så mange kamper i gruppespillene og med en topp 3 spiller på laget. Dette ville gjøre belastningen for Norges herrelag og arrangørland noe mindre, sier hovedtrener Christian Ruud.

ITF deler ut 2 stk wildcards i forkant av trekningen. I år var det Spania og Italia som mottok disse.

-Hadde Norge mottatt et wildcard, ville vi spilt i World Group i september, ikke kvalifiseringskamper i februar, slik det blir nå, fortsetter Christian Ruud.

Trekningen av både motstander og arrangørland ble foretatt av ITF søndag 27. november, ni uker før kvalifiseringen til World Group finner sted.

Årshjulet til Team Ruud var allerede klart da dette ble annonsert. Dersom Casper Ruud skal fortsette å ligge i verdenstoppen i tennis og ha som mål å komme til flere Grand Slam finaler, må man ta noen vanskelige valg.

«Preseason» er helt avgjørende for en tennisspiller. Dette er en treningsperiode, over flere uker, der utøver tillater seg å trene hardt med tunge vekter, samt bygge kondisjon slik at man er forberedt på resten av sesongen. «Preseason» er også skadeforebyggende og det er ikke å anbefale å spille kamper i en slik periode.

Hovedansvarlig og fystrener i Team Ruud, Marcel Da Cruz, anbefaler absolutt ikke kamper i denne perioden.

-Jeg tillater ikke Casper å spille kamper i en slik opptreningsperiode. Dette går da dessverre utover Davis Cup på hjemmebane, sier Marcel Da Cruz

Davis Cup-kaptein, Anders Håseth, har forståelse for situasjonen og avgjørelsen til Team Ruud.

- Casper har et stort hjerte for landskamper og Davis Cup spill, og hadde han fulgt hjertet så tror jeg han ville spilt Davis Cup. Men han har et meget profesjonelt team rundt seg, som vet hvor viktig det er med en «preseason» for å kunne gå til topps i en Grand Slam turnering i løpet av året. Ønske om å spille er jo der, så vi kan vel ikke avskrive det helt. Det forekommer jo omprioriteringer/forandringer i turneringsplan også for verdens beste tennisspillere, sier Anders Håseth.

Casper Ruud har hittil prioritert å spille alle Davis Cup kamper for Norge og har representert Norge de siste 7 kampene på hjemmebane.